'누구에게나 이로운' 건강식,보양식은 없다 Why you shouldn’t always listen to dietary guidelines
Why you shouldn’t always listen to dietary guidelines
GREGORY DUBUS/ISTOCKPHOTO
Even foods traditionally viewed as “healthy” cause blood sugar spikes in some people
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아이스크림 선디는 혈당을 급상승시킨다.
그러나 토마토는 어떨까? 토스트는? 새로운 연구에 의하면, 똑같은 식품이라도 사람에 따라 반응이 달라질 수 있다고 한다. 이제 의사들은 천편일률적인 식사권고를 재고해야 할지도 모르겠다. "우리는 비만과 당뇨가 권장식단을 준수하지 않기 때문에 생긴다고 생각하는 경향이 있다. 그러나 우리의 연구결과를 살펴보면, 문제는 다른 데 있다고 생각하게 될 것"이라고 이번 연구를 지휘한 이스라엘 바이츠만 연구소의 에런 시걸 박사(계산생물학)는 말했다.
현행 권장식단은 대부분 `평균적인 사람들이 먹으면 건강에 이로운 식품`을 위주로 편성되어 있다. 영양학자들은 혈당급상승을 막는 식단을 설계하면서, 혈당지수(GI: glycemic index)가 높은 식품을 피하여 탄수화물 섭취를 제한하는 데 주안점을 둔다. 그러나 탄수화물 함유량과 GI는 `식품이 특정인에게 미치는 영향`을 평가하는 데 큰 도움이 되지 않을 수도 있다.
식사와 신체대사 간의 상호작용을 이해하기 위해, 시걸 박사가 이끄는 연구진은 800명의 참가자들을 대상으로 혈액구성, 신체측정치, 생활방식, 장내미생물에 관한 자료를 수집함으로써 대사상태를 분석했다. 또한 일주일에 걸쳐 참가자들에게 두 가지 식사(연구진이 설계한 식사, 참가자들이 직접 만든 식사)를 제공하고, 참가자들의 혈당이 어떻게 변동하는지를 모니터링했다.
연구진의 분석결과는 놀라웠다. 참가자 개개인의 반응이 일관성을 유지하고 있음에도 불구하고, 동일한 식품에 대한 참가자들의 혈당반응이 참가자에 따라 - 마치 완전히 다른 식품에 반응하는 것처럼 - 현저히 다르게 나타난 것이다. 연구진은 연구결과를 정리하여 《Cell》 11월 19일호에 기고했다. 이와 더불어, 연구진은 기계학습 알고리즘을 이용하여 참가자들의 데이터를 분석함으로써, 개인이 특정 식품에 대해 나타내는 반응을 예측하는 시스템을 개발했다.
연구진은 이상의 연구결과를 바탕으로 하여, 26명의 참가자들을 대상으로 개인별 맞춤식단을 개발했다. 연구진은 `혈당상승을 유발하는 정도`에 관한 데이터를 근거로 하여 식품을 선정했는데, 식단을 구성하고 보니, 어떤 사람에게는 `좋은 식품(혈당을 서서히 상승시키는 식품)`이 어떤 사람에게는 `나쁜 식품(혈당을 급상승시키는 식품)`으로 분류된 것으로 나타났다. 실제로 연구진이 참가자들에게 맞춤식단을 제공해 보니, 연구진의 예상대로 `좋은 식단`은 혈당을 서서히 상승시키고, `나쁜 식단`은 혈당을 급상승시키는 것으로 밝혀졌다.
"이번 연구는 `대사의 개인적 차이`에 대한 흥미로운 정량적 데이터를 제공했지만, 그 기본적 관점은 완전히 새로운 것은 아니다. 우리는 지난 수십 년 동안, `동일한 식품이라도, 어떤 사람은 다른 사람보다 더 높은 혈당상승을 경험할 수 있다`는 사실을 알고 있었다"고 보스턴 소아병원의 데이비드 루드비히 박사(내분비학 및 영양학 연구자)는 논평했다. "개인별 혈당반응의 차이를 이해하기 위해, 건강과 생활방식의 개인별 다양성을 분석하는 것은 중요하다. 그러나 새로운 알고리즘에 입각하여 개인별 맞춤식단을 구성하는 것은, 데이터가 부족하므로 시기상조라고 생각한다"고 그는 덧붙였다.
연구진도 루드비히 박사의 지적을 받아들이며, 후속연구를 통해 미비점을 보완할 계획임을 밝혔다. 연구진은 당뇨 고위험군 환자들을 대상으로 한 장기간의 연구를 통해, 자신들이 설계한 맞춤식단이 전통식단보다 혈당관리에 효과적임을 입증할 방침이다. 또한 연구진은 맞춤식단 설계과정을 단순화하여, 적은 정보로도 식단설계가 가능하도록 할 생각이다.
영국 리즈 대학교에서 당뇨병 환자의 식단을 관리하는 일리너 스콧 박사(당뇨병 전문가)는 연구진이 제안한 맞춤식단 개념을 지지한다. 루드비히 박사와 마찬가지로, 그녀도 이번 연구결과에 그리 놀라지 않는 눈치다. 왜냐하면 그녀는 임상에서 개인별 혈당반응의 차이를 몸소 경험하고 있기 때문이다. "개인별 맞춤식단은 강한 동기를 갖고 있는 환자들(예: 최근 심근경색을 경험한 환자, 당뇨병을 앓는 임신부)에게 매우 큰 도움이 된다"고 그녀는 말했다.
"식품에 대한 반응이 개인별로 다양하다는 것은 자명한 사실임에도 불구하고, 우리는 그동안 매우 안이하게 대처해 왔다. 다양한 신체측정치, 행동, 장내미생물 등에 근거하여 개인의 대사를 예측함으로써, 대사질환을 좀 더 적절하게 치료하는 날이 올 것으로 기대한다"고 스콧 박사는 말했다.
※ 원문정보: Eran Segal, "Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses", Cell, Volume 163, Issue 5, p1079–1094, 19 November 2015.
출처 KISTI 미리안 『글로벌동향브리핑』
By Nala Rogers 19 November 2015
Sure, an ice cream sundae will probably cause your blood sugar levels to spike. But a plate of tomatoes? Or a piece of toast? A new study reveals that different people have surprisingly different reactions to the foods they eat—a finding that may prompt doctors to rethink their one-size-fits-all diet advice.
“We tend to think that this obesity and diabetes epidemic is because people are not compliant with what you tell them,” says study author Eran Segal, a computational biologist at the Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israel. “When you see these data, you think, well, maybe part of the problem is in what we’re telling them to do.”
Most current dietary advice is based on what seems to be healthiest on average for large groups of people. Nutritionists devise diets that reduce spikes in blood glucose, or blood sugar, by limiting peoples’ carbohydrate intake or by steering them away from foods with a high “glycemic index”—a measure of how much the average person’s blood glucose rises after eating a given food. But carbohydrate content and glycemic index can only offer vague guesses as to how any food will affect a particular person.
To get a better understanding of how diet and metabolism interact, Segal and his colleagues looked at the metabolisms of 800 people, collecting data on their blood composition, body measurements, lifestyle, and gut microbiome. For a week, they also monitored how participants’ blood glucose fluctuated in response to both simple meals provided by the researchers and meals they made for themselves.
What the researchers found was striking: Two peoples’ glucose responses to the same food could be as different as their reactions to entirely different meals, even though their own responses remained consistent over time, the team reports online today in Cell. The researchers analyzed the data using a machine learning algorithm, which they then developed into a system for predicting how someone would respond to any given food.
Segal and his team then used the findings to develop customized diet plans for a group of 26 people. The researchers chose foods based on which ones caused the smallest and largest spikes in blood glucose. Large glucose spikes are linked to a wide range of chronic diseases, including type 2 diabetes, a condition in which high blood glucose makes the body resistant to insulin. The diets varied widely, with foods on one person’s “good” diet sometimes showing up on another person’s “bad” diet. As predicted, “good” diets evened out peoples’ glucose spikes, whereas “bad” diets made them more extreme.
Not everyone agrees that researchers failed to appreciate peoples’ unique metabolisms in the past. “We've known for decades that one person will experience a much greater rise in blood sugar than another for many reasons unique to the individual,” says David Ludwig, an endocrinologist and nutrition researcher at Boston Children’s Hospital, who was not involved in the study. “This provides interesting quantitative data about the individual factors, but the basic point isn't new.”
The analysis of diverse health and lifestyle factors is valuable, Ludwig says, because it will help researchers understand why glucose responses vary. But customized diets based on the new algorithm aren’t ready for the clinic, he says. For one thing, the researchers have yet to pit their customized diets against generic low carbohydrate or low glycemic index diets. Until they do, it’s impossible to know how much the labor-intensive customization really helps.
Such comparisons are the next stage of the project, Segal says. The researchers are planning a long-term study to see whether customized diets are more effective than traditional diets at managing blood glucose in patients at risk for diabetes. They are also working to simplify the customization process so that they can assign diets based on fewer types of information.
Eleanor Scott, a diabetologist who manages patients at the University of Leeds in the United Kingdom, says she would welcome such a diet customization tool. Like Ludwig, Scott—who was not involved in the study—isn’t surprised that people vary in their responses to food; she struggles with such variation every day in her practice. She says that custom-tailored diets could be hugely helpful for groups of people with extra motivation to stick to them, such as recent heart attack victims and pregnant women with diabetes.
“We know that there is quite wide interindividual variability in responses to meals, and at the moment we tackle that in a very blunt way,” Scott says. By using body metrics, behavior, and gut bacteria to predict how people process food, doctors may some day be able to treat metabolic woes with more finesse.
Posted in Biology, Health
http://news.sciencemag.org/biology/2015/11/why-you-shouldn-t-always-listen-dietary-guidelines
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