술 마시면 식욕 쑥... 안주 킬러 따로 있다? Could That Before-Dinner Drink Make You Eat More?
식사 전에 술마시면 식욕 높아져
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술을 마실 때 안주를 가볍게 먹는 사람이 있는가하면 식사하듯 안주 중심으로 먹는 사람이 있다. 이는 술을 즐기는 사람과 그렇지 않은 사람의 차이이기도 하지만 술을 마신 뒤 일어나는 뇌 영역의 변화 차이일 수도 있다. 최근 ‘비만저널(Journal Obesity)’에 실린 논문에 따르면 술을 마실 때 식욕이 더욱 당기는 ‘식전주 효과’가 나타나는 사람이 있다. 이번 연구를 주도한 미국 인디애나대학교 의과대학 로버트 콘시딘 교수는 “농담을 한 마디 하자면 음식점을 운영하는 사람은 손님들이 밥을 먹기 전에 반주부터 내놓는 전략을 짜는 것이 좋을 것”이라며 식전에 마시는 술이 식욕을 높인다는 점을 강조했다. 콘시딘 교수팀은 자기공명영상장치(MRI)를 이용해 실험참가자들의 뇌를 스캔하고, 식전주 효과가 나타나는 생물학적 원인을 파악했다. 그 결과, 술을 마실 때 시상하부라는 뇌 영역이 알코올의 영향을 받아 음식 냄새에 대한 집중도를 높인다는 점을 발견했다. 그렇다고 해서 이번 연구결과를 식사 전 술을 마셔서는 안 된다는 의미로 받아들일 필요는 없다. 일부 의과학자들은 이번 연구에 큰 의미를 두지 않는다. 술을 마셨을 때 증가한 식사량이 소량에 불과했기 때문이다. 또 실험참가자의 3분의 2는 식사량이 늘었지만 나머지 3분의 1은 그렇지 않았다는 점 역시 실험 결과를 유의미하다고 보기 어려운 이유라고 밝혔다. 뇌 기능, 식욕, 체중 조절은 서로 복잡한 관계망을 맺고 있다. 알코올처럼 단 한 가지 요인에 의해 식욕이나 체중이 결정되지는 않는다는 의미다. 즉 알코올은 식욕을 일으키는 다양한 요인 중 한 가지일 가능성이 있지만 음주가 식욕을 촉진해 비만을 유도한다고 단정할 수는 없다. 이번 실험에는 건강한 성인여성 35명이 참여했다. 실험참가자들은 두 번에 걸쳐 연구실에 방문해 한 번은 알코올 주입받고, 또 한 번은 염수를 주입받았다. 그리고 음식을 비롯한 몇 가지 물건의 냄새를 맡았다. 실험참가자들이 냄새에 노출되는 동안 연구팀은 기능성 자기공명영상법을 이용해 이들의 뇌 혈류를 측정하고, 이후 점심을 제공했다. 그 결과, 실험참가자들은 알코올을 주입 받은 뒤 음식 냄새를 맡았을 때 뇌가 보다 활성화되는 경향을 보였다. 또 3명 중 2명은 염수를 주입받았을 때보다는 알코올을 주입 받았을 때 점심 식사량이 늘어났다. 연구팀은 다른 의과학자들이 지적하듯 뇌와 식욕 사이의 관계가 복잡하다는 점을 인정했다. 또 이번 연구 결과를 금주를 실천하라는 의미로 받아들일 필요도 없다고 보았다. 또 이번 실험은 여성만을 대상으로 했다는 점 역시 한계점으로 지적된다는 자체 평가를 내렸다. 하지만 체중관리를 위해 식욕을 조절해야 하는 사람이라면 술을 마셨을 때와 그렇지 않았을 때 식습관에 차이가 있는지 자기 점검을 해볼 수 있는 기회가 될 수 있다는 점에서 의미 있는 연구결과로 볼 수 있다. 코메디닷컴 문세영 기자 (pomy80@kormedi.com) |
Could That Before-Dinner Drink Make You Eat More?
In some people, alcohol causes the brain to focus on food aromas, study finds
By Amy Norton
HealthDay Reporter
FRIDAY, July 17, 2015 (HealthDay News) -- Having a drink before dinner really may make some people eat more -- by focusing the brain's attention on food aromas, a small study suggests.
The effect is modest, and not universal, the researchers said. But the findings, reported in the July issue of the journal Obesity, may offer one explanation for the so-called "aperitif effect" -- where some people feel hungrier when they imbibe.
"The joke is, every restaurant knows that if they give you a drink first, you'll eat more," said one of the study's authors, Robert Considine, a professor at the Indiana University School of Medicine, in Indianapolis.
In the new study, Considine and his colleagues tried to get at the biology underlying the effect. Using MRI brain scans, they found that, on average, alcohol made a particular brain area -- the hypothalamus -- more focused on food aromas, versus other types of odors.
The hypothalamus produces hormones that help govern various body functions, including hunger. And alcohol, Considine said, "seemed to direct the hypothalamus to pay more attention to food."
However, the findings don't mean weight-watchers can't enjoy a glass of wine with dinner, according to Martin Binks, an obesity researcher who wasn't involved in the study.
Binks pointed to several reasons: most of the time, alcohol increased study participants' food intake by only a small amount; one-third actually ate less; and the whole study group was in the normal-weight range.
"We know that in people who are obese, the brain tends to respond differently [to food], versus non-obese people," said Binks, an associate professor of nutritional sciences at Texas Tech University, in Lubbock, Texas.
Even more important, Binks said, appetite and weight control are extremely complex. And if there's one thing that's clear, "there is no one-size-fits-all diet, or magic bullet against obesity," he added.
"What's important about this study," Binks said, "is that it speaks to the complexity of appetite regulation. There are hundreds of influences on eating behavior, and this [alcohol intake] is one of them."
For the study, the researchers had 35 healthy women visit the lab on two separate days. On one day, the women received an infusion of alcohol, and on the other, an infusion of plain saline.
The researchers then used functional MRI scans to chart blood flow in each woman's brain as she was exposed to food aromas and other odors. Afterward, the study participants were offered lunch.
Overall, the researchers found, the women showed less brain activity in response to non-food odors after they'd received an alcohol infusion. Instead, the hypothalamus appeared more interested in food scents.
What's more, two-thirds of the study group ate a bigger lunch after the alcohol infusion.
On the other hand, one-third ate more after the saline infusion, too, the study found.
Considine agreed that the findings illustrate the complexity of appetite regulation.
As one example, he pointed to the fact that the study included only women. That, he explained, is because men and women typically process food aromas somewhat differently -- so it's best to study the sexes separately.
"We think we'd see similar results in men, but we don't know that yet," he said.
Considine also agreed that people need not ban alcohol from their lives -- partly because research suggests that a glass of red wine with dinner can be a heart-healthy habit.
"Our findings would not negate the potential benefits of red wine," Considine said.
But, he added, it's important for people watching their weight to remember, first of all, that alcohol contains a lot of calories. And for some people, it might also boost food intake.
"In general, we do a lot of absent-minded eating," Considine pointed out. "Just be aware that alcohol might encourage that."
Binks made a similar point. "Notice how you personally respond to alcohol. Do you eat more?" he said.
But the broader message, Binks said, is that "complex neurochemical systems" govern appetite and weight control. "That's why it's not as easy as 'eat less, exercise more,' " he said.
http://consumer.healthday.com/general-health-information-16/misc-alcohol-news-13/could-that-drink-with-dinner-make-you-eat-more-701138.html
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