Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge in Washington

Structural Project in North America – design by LMN Architects

Oct 15, 2019


Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge

Design: LMN Architects



LMN Architects is pleased to celebrate the design and construction of the new Everett Grand Avenue Pedestrian Bridge in Everett, Washington. The bridge is a unique piece of public infrastructure that will provide a vital new link between the city of Everett to its growing waterfront district.


 

위싱턴 에버렛 그랜드 애비뉴 보행교


  LMN 건축회사는 워싱턴 에버렛에 있는 새로운 에버렛 그랜드 애비뉴 보행자 다리 설계와 건설을 하게 되어 기쁘다. 이 다리는 에버렛 시와 그 성장하는 수변 지역 사이의 중요한 새로운 연결고리를 제공할 독특한 공공 기반 시설이다.




이 프로젝트는 공공 영역 내에서 현대적이고 실용적이며 혁신적인 기반구조를 만들기 위한 LMN 건축회사의 접근방식을 상징한다. 이 다리는 그랜드 애버뉴 공원과 다운타운 에버렛과 개발 중인 수변 지역 사이에 새로운 연결 고리를 구축하여 가파른 비탈길, 번잡한 상업 철도, 주 고속도로를 넘는 보행자와 공익 사업자들을 끌어들일 것이다.


황기철 콘페이퍼 에디터 큐레이터

Ki Chul Hwang, conpaper editor, curator


edited by kcontents


 

The project is emblematic of LMN Architects approach to crafting contemporary, pragmatic and transformative infrastructure within the public realm. The bridge will establish a new connection between the uplands Grand Avenue Park and Downtown Everett and the developing waterfront district, bringing pedestrians and utilities over a steep slope, a busy commercial railway and a state highway.





The project will fulfill a decades-long goal for a convenient, non-motorized passage to the waterfront, which features a growing 66-acre mixed-use development, the Everett Farmer’s Market, and the largest public marina on the west coast.





“It has been thrilling to work with the City of Everett and our partners KPFF Engineers in reimagining the civic potential of this important piece of new infrastructure” says LMN Partner Stephen Van Dyck. “This ambitious design is a result of visionary leadership at the City and beyond that is committed to elevating the experience of the city while serving its communities and planning for its future growth.”


Early plans at this location included elevators at both the downhill and uphill approaches, creating a view-blocking elevator bulkhead at the park and requiring extensive disruption to the environmentally critical hillside. By deconstructing the key elements of the project—functional, aesthetic, and environmental—and reimagining the components, the design team developed a solution that eliminated the need for an uphill elevator, preserving the view while greatly minimizing intervention into the steep, 75-foot-high hillside.





The new design integrates a sequence of pathways into a sloped truss, eliminating the need for the uphill elevator and saving significant costs, all while elevating the pedestrian experience through a whimsical play of space, light, and structure.



Featuring walking pathways above, around, and within weathered-steel truss, a ribbon of pedestrian ramps creates a playful pathway, acting as switchbacks to reduce the grade change and frame a series of dramatic views to Whidbey Island, the waterfront, and the Olympic Mountains. The ramps bring people through a varied sequence of spaces that interact with the structure, beginning above, then cantilevered outboard over the highway, and finally bringing them within the truss itself.





“Increasing the accessibility of our public spaces is one of the most important investments we can make in building sustainable infrastructure” says Van Dyck. “For this project, accessibility and safety were the primary driving forces in the design, from the integrated railing system to the iconic form of the bridge itself.”



The steel bridge span, weighing nearly 1 million pounds, hybridizes old and new in ways both utilitarian and whimsical. Recalling the hard-working vernacular of a railroad overpass, the weathered steel trusses of the bridge’s frame have been strategically positioned to echo the ramp volumes and sectioned over the active railway to allow for ease of installation during construction. Stormwater overflow piping—the initial impetus for the project—all but disappears beneath the pathway, reinforcing the bridge’s ability to elegantly solve simultaneous challenges. Hillside stormwater and sewer lines will also be replaced as part of the project, and the potential for a future water main crossing is incorporated into the bridge design.





A ribbon of aluminum panels accompanies the pedestrian along the pathway, serving triple duty as safety rails, lighting reflectors, and a unique wayfinding visual element. The panels feature a waterjet-cut perforation pattern that opens views at eye level, becoming denser in proximity to pathway lighting where it serves as a reflector. The pattern is repeated on the base of the elevator tower where it is sandblasted into the concrete to further animate the structure. By embracing a creative, pragmatic approach, the solution addresses both functional and aesthetic demands, weaving urban infrastructure into the city life and becoming a catalyst for continued community revitalization.



LMN Architects is recipient of the 2016 AIA National Architecture Firm Award and is widely recognized for its design of projects that support smart, sustainable, cities. The firm has successfully completed more than 700 projects across North America, including the double LEED Platinum Vancouver Convention Centre West in Vancouver, Canada; Cleveland Convention Center & Civic Core in Cleveland, Ohio; Tobin Center for the Performing Arts in San Antonio, Texas; and the Voxman Music Building at the University of Iowa in Iowa City, Iowa. The firm’s ongoing dedication to communities at all scales is underscored by its important, iconic work across Washington state and beyond.





 

Pedestrian Bridge in Washington, Everett – Building Information

Bridge Architect: LMN Architects


Project Team:

Scott Crawford, Associate AIA

Kyle Kiser, AIA

Mark La Venture, AIA

Kathy Stallings

Stephen Van Dyck, AIA

John Woloszyn, AIA


Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers

Civil Engineer: KPFF Consulting Engineers

Landscape Design: City of Everett

Mechanical Engineer: Tres West Engineers, Inc.

Electrical Engineer: Stantec

Lighting Concept: Horton Lees Brogden Lighting Design

Plumbing Engineer: KPFF Consulting Engineers

Elevator: The Greenbusch Group, Inc.

Geotechnical: HWA GeoSciences Inc.

Geotechnical: Landau Associates


Location: Everett Waterfront, Washington. USA

Client: City of Everett

Design Years: 2015-2016

Construction Years: 2017-2020.

Major Building Materials: Concrete, weathering steel and brushed aluminum.

Length: 282 FT (80 m.).

Height: 75 FT (23 m.).

Building Height: 70 FT (21.3 m.).

e-architect.co.uk





Grand Avenue Park Bridge Move Sept 2019

kcontents

Posted by engi, conpaper engi-

댓글을 달아 주세요