UNIST 대학원생, 한국인 최초 머크 생명과학상 수상 Merck Announces Winners of 2018 Life Science Awards
Merck Announces Winners of 2018 Life Science Awards
21 November 2018
Twelve student finalists awarded in three fields: bioseparations, food & beverage safety and tumor biology.Grand prize winners Yu Cai, University of Colorado; Yanqi Qu, University of Massachusetts Amherst and Jun Ho Lee, Ulsan National Institute of Science and Technology, each awarded $10,000
Pictured are the prize winners of Merck’s 2018 Life Science Awards. Graduate students (L-R), Jun Ho Lee, Ulsan National Institute of Science and Technology; Yu Cai, University of Colorado and Yanqi Qu, University of Massachusetts Amherst were each awarded $10,000
UNIST 대학원생, 한국인 최초 머크 생명과학상 수상 간암 연구 생명과학부 소속 이준호 연구원 ‘촉망받는 젊은 과학자’ 수상 1만불 상금 받아 수상자 3명 중 2명이 중국계 울산과학기술원(UNIST)에서 박사과정을 밟고 있는 대학원생이 한국인 최초로 머크 생명과학상(Merck Life Science Awar)을 수상했다. UNIST는 25일 간암 연구를 진행해 온 생명과학부 소속 이준호 연구원이 세계적인 제약헬스케어기업 머크가 선정하는 ‘촉망받는 젊은 과학자’을 수상했다고 밝혔다. 머크는 2016년부터 생체물질 분리기술과 식음료 안전, 종양 생물학 등 세 분야에서 성과를 거둔 3년 차 이하의 연구원에게 상을 수여하고 있다. 이 연구원이 종양생물학 분야 간세포암 연구로 1위를 차지한 것이다. UNIST는 “아시아권에서 머크 생명과학상 1위가 나온 것은 이번이 처음”이라고 전했다. 이 연구원은 간암에서 톤이비피(TonEBP) 단백질의 발현률이 높다는 연구 결과를 발표했다. 기존의 TonEBP 단백질은 신장에서 소변양을 정밀하게 조절하거나 병균에 감염됐을 때 몸을 보호하기 위해 나타나는 것으로 알려졌다.
UNIST 이준호 연구원이 아시아권에서 최초로 '머크 생명과학상 2018'에서 종양생물학 부분 1위를 차지했다.- 울산과학기술원 제공 이 연구원은 간암 환자에서도 TonEBP 단백질이 눈에 띄게 증가하는 것을 확인했고, 간암의 진행 단계별로 이 단백질이 다른 단백질과 상호작용하는 양상이 다르다는 것도 발견했다. 지난 2011년 권혁무 UNIST 생명과학부 교수팀에 학부생 자격으로 참여하게 된 뒤, 4년 동안 연구를 수행한 결과다. 그는 “TonEBP 단백질의 생성 정도를 보고 간암 예후를 예측하거나 이를 만드는 유전자를 억제해 간암 재발과 전이를 막는 방법을 찾아낼 수 있을 것"이라며 "실제로 의약품을 만드는 기업에서 연구내용을 높이 평가한 만큼 상용화 가능성도 클 것 같아 뿌듯하다”고 말했다. 향후 암세포가 발달하는 과정이나 암의 재발과 전이 등에서 일어나는 생명현상을 연구할 계획이다. 김진호 기자 twok@donga.com 동아사언스 |
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Darmstadt, Germany, November 19, 2018 – Merck, the vibrant science and technology company, recognized three graduate students who have demonstrated innovation in life science at an awards ceremony at the company’s global headquarters in Darmstadt, Germany recently.
Twelve finalists from across the globe (four in each of three awards categories: bioseparations, food & beverage safety, and tumor biology) presented their research to an audience of Merck scientists, and guests as part of the 2018 Life Science Awards. Yu Cai, Yanqi Qu and Jun Ho Lee were each named winners of the $10,000 grand prize in their respective categories.
“This year’s Life Science Award winners generated new insights into areas of deep interest to the applied sciences,” said Udit Batra, member of the Merck Executive Board and CEO, Life Science. “Each winner is not only a good scientist, they are curiously solving the toughest problems in life science,” he added.
Following is a list of the grand prize winners and their research topics:
Yu Cai, University of Colorado, “Real-time observations of nanoparticles in filtration membranes,” bioseparations winner.
Yanqi Qu, University of Massachusetts Amherst, “Safety and quality analysis of alcoholic and non-alcoholic beverages using surface-enhanced Raman scattering,” food and beverage safety winner.
Jun Ho Lee, Ulsan National Institute of Science and Technology, “TonEBP promotes hepatocellular carcinoma development, therapeutic resistance and recurrence via inflammation and liver cancer stem cells,” tumor biology winner.
Finalists receiving $2,000 prizes were:
Bioseparations
· Daniel Burgstaller, University of Natural Resources and Life Sciences Vienna, “Flocculation assisted primary separation and product capture by precipitation – How do we get it continuous?”
· Ashton Lavoie, North Carolina State University, “Mixed-mode peptide ligands for improved clearance of CHO host cell proteins.”
· Ujwal Patil, University of Houston, “Real-time monitoring of antibody in column breakthrough.”
Food & Beverage Safety
· Imanuel Yüce, Justus Liebig University of Giessen, “Development of in situ and in silico tools as well as improvement of classical techniques for structure elucidation in planar chromatography.”
· Anna Sophia Harrand, Cornell University, “Effects of strain diversity and growth conditions on subsequent bacterial growth.”
· Shaoakang Zhang, University of Georgia, “Whole genome sequencing, a one-stop platform for foodborne pathogen subtyping, characterization and detection.”
Tumor Biology
· Jan Lumibao, University of Illinois Urbana, Champaign, “Functional capacity of CHCHD2 in glioblastoma cells expressing EGFRvIII.”
· Christina Mertens, Goethe-University Frankfurt, “Role of lipocalin-2 from tumor-associated macrophages as alternative iron transporter during tumor growth.”
· Silvia Duarte Sanmiguel, Ohio State University, “Nanotechnology-based approaches towards elucidating and modulating the immunology of the tumor niche.”
http://www.drugdiscoverytoday.com/view/47560/merck-announces-winners-of-2018-life-science-awards/
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