녹말음식 식욕 억제
아침엔 탄수화물
다른 끼니엔 저탄수화물, 저칼로리로
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출처 octaminox.com
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아침에 탄수화물이 든 음식을 많이 먹고 다른 끼니에 저탄수화물, 저칼로리로 먹는 것이 다이어트에 효과적인 것으로 나타났다.
미국 버지니아 주립대학교 연구팀과 함께 베네수엘라 카라카스 클리니카스 병원 다니엘라 자쿠보윅스 박사팀은 “신체활동이 적은 비만여성 94명을 대상으로 아침에 탄수화물을 많이 먹게 한 그룹과 적게 먹게 한 그룹으로 나누어 8개월을 관찰했더니 이 같은 결과가 나왔다”고 밝혔다.
자쿠보윅스 박사는 “비만 환자를 대상으로 15년간 성공적으로 다이어트를 시켜온 방법”이라고 소개한 뒤 “이 방법으로 다이어트를 시작했지만 먹는 것에 대한 욕구를 이기지 못해 중간에 포기하고 다시 체중이 불어나는 일반적인 다이어트 문제들을 극복할 수 있을 것”이라고 밝혔다.
연구에 따르면 처음 4개월 동안 아침에 탄수화물을 적게 섭취한 그룹에서 평균 12.7kg이 감량됐고, 아침에 탄수화물을 많이 섭취한 그룹에서는 평균 10.4kg 체중이 줄었다. 그러나 4개월이 더 경과된 이후, 첫 번째 그룹에서 평균 8.1kg 체중이 다시 불어난 반면 두 번째 그룹에서는 계속해서 평균 7.4kg의 체중이 또 줄어들었다.
이러한 다이어트 방법으로 8개월 동안 첫 번째 그룹의 여성들은 자신들의 원래 체중에서 평균 4.5%만 빠진 데 비해 두 번째 그룹의 여성들은 체중 21%이상을 감량했다. 더욱이 아침에 탄수화물 섭취가 많은 여성들은 배고픔을 덜 느꼈는데 특히 점심 전에 더 그러했다. 이들 여성은 아침에 탄수화물을 적게 먹은 여성들에 비해 하루 내 탄수화물이 든 음식을 먹고 싶다는 욕구를 덜 느꼈다.
자쿠보윅스 박사는 “탄수화물을 먹고 싶은 욕구를 참고 다이어트 하는 방법은 신진대사를 느리게 하며 체중감량이 되더라도 결국 얼마 지나지 않아 다시 비만으로 돌아가게 만든다”면서 “대부분의 다이어트에 관한 연구에서는 탄수화물을 적게 섭취해야 한다고 말해왔지만 그것이 체중감량에 좋은 방법은 아니다”고 설명했다.
그는 “아침에 탄수화물을 많이 먹는 방법이 더 효과적인 이유는 아침 이후 단 음식과 녹말 음식을 먹고 싶다는 식욕을 조절할 수 있기 때문”이라며 “극도로 탄수화물을 제한시킨 식단의 다이어트보다 더 건강한 방법이기도 한데 단음식이나 녹말음식보다 과일을 더 먹게 해 섬유질과 비타민을 충분히 얻을 수 있기 때문”이라고 말했다. 이런 내용은 미국 과학 논문 소개 사이트 유레칼러트 등에 실렸다.
코메디닷컴 권순일 기자 (kstt77@kormedi.com)
New Weight Loss Diet Recommends High-carb And Protein Big Breakfast
Researchers have found a possible way to overcome the common problem of dieters eventually abandoning their diet and regaining the weight they lost. Eat a big breakfast packed with carbohydrates ("carbs") and protein, then follow a low-carb, low-calorie diet the rest of the day, the authors of a new study recommend.
"Most weight loss studies have determined that a very low carbohydrate diet is not a good method to reduce weight," said lead author Daniela Jakubowicz, MD, of the Hospital de Clinicas, Caracas, Venzezuela. "It exacerbates the craving for carbohydrates and slows metabolism. As a result, after a short period of weight loss, there is a quick return to obesity."
Only five percent of carbohydrate-restrictive diets are successful after two years, Jakubowicz said. Most carbohydrate-restrictive diets, she said, do not address addictive eating impulses.
With scientists from Virginia Commonwealth University in Richmond, Jakubowicz and her colleagues conducted a study, which they said shows that a diet's long-term effectiveness depends on its ability to increase a sense of fullness and bring down carb cravings. They compared their new diet with a strict low-carb diet in 94 obese, physically inactive women. Both diets were low in fat and total calories but differed in the carbohydrate distribution.
Forty-six women were on the very-low-carb diet, which allowed them to eat 1,085 calories a day. The diet consisted of 17 grams of carbohydrates, 51 grams of protein and 78 grams of fat a day. The smallest meal was breakfast, at 290 calories. For breakfast the dieters were permitted only 7 grams of carbohydrates, such as bread, fruit, cereal and milk. Dieters could eat just 12 grams of protein, such as meat and eggs, in the morning.
On the modified low-carb diet, or "big-breakfast diet," the other 48 dieters ate 1,240 calories a day. Although lower in total fat (46 grams) than the other diet, the new diet had higher daily allotments of carbs (97 grams) and protein (93 grams). Dieters ate a 610-calorie big breakfast, consisting of 58 grams of carbs, 47 grams of protein and 22 fat grams. The diet schedule for lunch was 395 calories (34, 28 and 13 grams of carbs, protein and fat, respectively); dinner was 235 calories (5, 18 and 26 grams, respectively).
The first half of the eight-month study focused on weight loss, and the last four months on weight maintenance. At four months, the women on the strict low-carb diet dropped an average of about 28 pounds, and the women on the big-breakfast diet lost nearly 23 pounds on average, which according to Jakubowicz was not significantly different. But at 8 months, the low-carb dieters regained an average of 18 pounds, while the big-breakfast group continued to lose weight, shedding another 16.5 pounds. Those on the new diet lost more than 21 percent of their body weight, compared with just 4.5 percent for the low-carb group. Furthermore, the study found that women who ate a big breakfast reported feeling less hungry, especially before lunch, and having fewer cravings for carbs than the other women did.
Jakubowicz said the big-breakfast diet works because it controls appetite and cravings for sweets and starches. It also is healthier than an extremely low-carbohydrate diet, according to Jakubowicz, because it allows people to eat more fruit and therefore get enough fiber and vitamins. She said she has successfully used the diet in her patients for more than 15 years.
Results were presented Tuesday, June 17, at The Endocrine Society's 90th Annual Meeting in San Francisco.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080617142920.htm
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