비싼 음식과 햄버거, 건강엔? Fast-food and full-service restaurant consumption and daily energy and nutrient intakes in US adults

고급 식당 음식 햄버거 등 정크푸드만큼 

건강에 좋지 않아 - 미국 일리노이대


source blog.journals.cambridge.org


[Ref.]

음식 영양도에 대해 여자가 남자보다  관심이 더 높다.

패스트푸드의 경우 남여간에 별 차이가 없으나  레스토랑 고급 음식에 대해서는

남자가 여자만큼 관심이 높은 것으로 나타났다.

source http://www.ers.usda.gov/amber-waves/2014-september/calorie-labeling-on-restaurant-menus%E2%80%94who-is-likely-to-use-it.aspx

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   값비싼 풀코스 고급 식당 음식과 햄버거 가운데 어느 쪽이 건강에 더 좋을까? 


많은 사람들이 고급 식당 음식을 선택할 것이다. 하지만 이런 선입견을 무너뜨리는 대규모 연구결과가 최근 발표됐다. 


미국 일리노이대학교 안 루오펭 교수가 지난 2003년부터 8년간 미국 성인 1만8098명을 대상으로 식습관을 조사한 결과 고급 식당 음식이 햄버거 등 정크푸드만큼 건강에 좋지 않은 것으로 나타났다. 식당들이 맛을 내기 위해 소금 등을 많이 사용하기 때문인 것으로 분석됐다. 


사람들은 햄버거 등 패스트푸드를 먹으면서 하루 평균 300mg 정도의 나트륨을 더 많이 섭취했지만, 고급 식당 음식을 통해서는 412mg의 나트륨을 더 섭취한 것으로 드러났다. 미국심장협회는 하루 나트륨 섭취량을 1500mg 이하로 권유하고 있다. 나트륨을 과다섭취하면 고혈압의 위험성이 커지며, 심장마비와 뇌졸중의 원인이 될 수 있다. 


또한 집밥을 먹는 사람들에 비해 패스트푸드 식사를 한 사람들은 하루 평균 10mg의 콜레스테롤을 더 섭취한 반면, 식당 음식을 먹은 사람들은 58mg의 콜레스테롤을 더 섭취한 것으로 나타났다. 


그러나 고급 식당을 찾은 사람들은 패스트푸드 섭취 집단에 비해 비타민, 칼륨, 오메가3 지방산 등 건강에 좋은 영양소는 더 많이 섭취한 것으로 조사됐다. 이 연구결과는 학술지 유럽임상영양학회지(European Journal of Clinical Nutrition)에 최근 발표됐다. 

코메디닷컴 김 용 기자 (ecok@kormedi.com)


Fast-food and full-service restaurant consumption and daily energy and nutrient intakes in US adults


source medicaldaily.com


Abstract

Background/Objectives:

Calorie intake and diet quality are influenced by the source of food and the place of consumption. This study examines the impacts of fast-food and full-service restaurant consumption on daily energy and nutrient intakes in US adults.


Subjects/Methods:

Nationally representative data of 18 098 adults 18 years of age and above from the National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2010 waves were analyzed. Outcomes included daily intake of total calories and 24 nutrients of public health concern. The key predictors were any food/beverage consumption in a day from fast-food or full-service restaurant, differentiated by consumption at home versus away from home. First-difference estimator addressed confounding bias from time-invariant unobservables such as personal food/beverage preferences by using within-individual variations in diet and restaurant consumption status between two nonconsecutive 24-h dietary recalls.


Results:

Fast-food and full-service restaurant consumption, respectively, were associated with a net increase in daily total energy intake of 190.29 and 186.74 kcal, total fat of 10.61 and 9.58 g, saturated fat of 3.49 and 2.46 g, cholesterol of 10.34 and 57.90 mg, and sodium of 297.47 and 411.92 mg. The impact of fast-food and full-service restaurant consumption on energy and nutrient intakes differed by sex, race/ethnicity, education, income and weight status. Increased total energy, total fat, saturated fat, cholesterol and sodium intake were substantially larger when full-service restaurant food was consumed away from home than at home.


Conclusions:

A holistic policy intervention is warranted to target the American’s overall dining-out behavior rather than fast-food consumption alone.

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2015104a.html

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