미국 연구팀 "트랜스지방, 기억력 떨어뜨려" This Kind of Fat Messes With Your Memory(VIDEO)
미국 연구팀
퇴출 “트랜스지방,
기억력 떨어뜨려”
source healthywomen.org
*트랜스지방 Trans Fat
불포화 지방산의 한 종류로 이것이 글리세린과 결합한 것을 트랜스지방으로 불린다. 자연 상태에도 소량 존재하지만, 오늘날 인류가 섭취하는 트랜스지방의 대부분은 식물성 기름의 수소화 공정을 거치면서 생겨난 것이다. 트랜스지방이 혈관에 쌓이면 각종 심혈관계 질환의 발병율이 높아지는 것으로 알려져 있다. 덴마크 정부는 2004년에 트랜스지방 함유량이 2%를 넘는 가공 식품의 유통을 금지시켰다. 미국은 6월 16일 2018년까지 트랜스 지방을 모든 가공식품에서 퇴출키로 결정했다. 위키백과 <트랜스지방이 많은 식품> |
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미국식품의약국(FDA)이 지난 16일 트랜스지방을 2018년까지 모든 가공식품에서 퇴출하기로 결정한 다음날 트랜스지방을 많이 섭취하면 기억력이 떨어질 수 있다는 연구결과가 나왔다. 미국 샌디에이고 캘리포니아 대학 의과대학 가정·예방의학과 연구팀이 45세 이하의 건강한 남녀 1018명을 대상으로 트랜스지방 섭취량을 조사하고 기억력 테스트를 시행한 결과 이 같은 사실이 밝혀졌다고 시사주간 타임 인터넷판이 17일 보도했다. 연구팀의 비어트리스 골롬브 박사는 “트랜스지방의 섭취량이 많은 사람일 수록 기억력 테스트 성적이 떨어지는 것으로 나타났다”고 말했다. 연구팀은 기억력 테스트를 위해 실험에 참가한 사람들에게 단어 하나씩이 적힌 카드 104개를 먼저 보여 주었다. 이어서 이 중 22개의 카드만 남겨두고 나머지는 새로운 단어를 적은 카드로 바꾸어 새로운 한 세트의 카드를 만든 다음 이를 보여주면서 새 단어가 적힌 카드와 전과 똑 같은 단어가 적힌 카드를 구분해 내도록 했다. 전체적인 분석결과는 트랜스지방 하루 섭취량이 1g 증가할 때마다 기억이 틀린 단어의 수가 0.76개씩 늘어나는 것으로 나타났다. 트랜스지방 섭취량 최상위 그룹이 기억력 테스트 성적이 가장 나빴다. 이러한 경향은 나이가 든 사람보다 젊은이들에게 두드러졌다. 전체 참가자가 정확하게 기억한 단어의 수는 104개 중 평균 86개였다. 트랜스지방의 하루 섭취량이 16g인 사람은 정확하게 기억한 단어의 수가 이보다 12개, 하루 섭취량이 28g인 사람은 21개 각각 적었다. 이 결과는 트랜스지방이 유발하는 세포의 산화스트레스에서 오는 것으로 보인다고 골롬브 박사는 설명했다. 그는 “트랜스지방은 세포의 DNA와 단백질을 손상시킬 수 있는 불안정 산소분자인 활성산소를 지나치게 만들어 낸다”며 “이러한 산화스트레스가 쌓이면 특히 뇌의 기억중추인 해마가 영향을 받을 수 있다는 연구결과가 있다”고 지적했다. 미국식품의약국(FDA)은 16일 트랜스지방을 2018년까지 완전 퇴출하기로 결정한 바 있다. FDA는 현재 모든 식품 라벨에 트랜스지방 함량을 표시하도록 하고 있지만 트랜스지방 함량이 0.5g 미만인 경우는 함량을 ‘0’으로 표시하게 허용하고 있다. 이 연구결과는 온라인 과학전문지 ‘공중과학도서관’(PLoS: Public Library of Science) 17일자에 실렸다. 경향신문 비즈앤라이프 |
Samuel Kessler—Getty Images
These fats can build up in artery walls and spell disaster for
the heart, but they can also harm the brain
The latest study gives support to the Food and Drug Administration’s (FDA) decision to phase out the fats in three years. In a report published Wednesday in the journal PLOS One, researchers say that eating any amount of trans fats, such as those found in processed baked goods and cookies and some margarines, can wreak havoc on your memory. Dr. Beatrice Golomb, professor of medicine at University of California San Diego, and her colleagues analyzed diet information on 1018 healthy men and women who were part of a study on cholesterol-lowering drugs. The participants answered detailed information about what they ate, including how their food was prepared, and the scientists then calculated the amount of trans fats the volunteers consumed based on their responses. Each participant also took part in a word recall test to measure their memory; they were presented with a series of word cards; the first time they saw a set of 104 cards, then they saw another set in which only 22 words remained the same, and were asked to identify which were new and which were repeats. When the researchers matched up trans fat consumption with performance on the memory test, they found that those with the highest trans fat in their diet labeled the most words incorrectly. And, this effect seemed to be worse among younger volunteers than older ones. “These results fit with other work showing that trans fats are key to brain function, including mood and behavior,” says Golomb. “And now we have another outcome showing that they adversely impair cell energy and oxidative stress.” While her study didn’t delve into how the trans fats are impeding memory, there is ample evidence that trans fats promote oxidative damage to cells. The presence of the fats can lead to a higher level of unstable oxygen molecules which can in turn destabilize DNA, proteins and other fats, prompting affected cells to die off. Some studies show that the memory center of the brain, in the hippocampus, is particularly vulnerable to such changes, which could explain the results Golomb saw. The fact that the younger participants seemed to show worse effects than older ones may simply reflect the fact that older people are already experiencing declines in memory due to other, cumulative effects of brain injury, from poor sleep to a lifetime of traumatic injuries. In older people, the difference in memory changes won’t be as robust as they are in younger people. Essentially, for every gram per day of dietary trans fat the participants ate, the volunteers were able to accurately recall 0.76 fewer words. The FDA currently allows companies whose products contain 0.5g of trans fats to label them as having zero trans fats; even if a person eats eight such products (a reasonable amount, considering they’re found in canned chili, frozen cheesecake and popcorn) for a total of 8g of trans fats, that would mean they might remember three fewer words on the memory test on average. “That association does not appear to be tiny in my view,” says Golomb. “There is no good consumption or exposure level; there is no positive purpose in my view of trans fat consumption,” says Gololmb. The FDA, it seems, finally agrees. |
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