대장암 걱정된다면, 감자 드세요 Why You Should Eat Potatoes Or Beans With That Steak

 

 

 

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저항성 전분이 들어 있는 음식을 먹으면 대장암의 위험을 낮출 수 있다는 연구결과가 발표됐다.

 

호주 애들레이드 대학 연구팀은 50~75세 건강한 남성 17명과 여성 6명을 대상으로 연구한 결과 이같이 밝혔다.

 

연구팀은 연구 참가자를 두 그룹으로 나눠 4주 동안 A그룹에는 붉은 고기를 먹게 하고, B그룹에는 붉은 고기와 함께 저항성 전분도 같이 먹도록 했다. 4주 후, 약효 세척 단계를 보기 위해 A그룹과 B그룹의 식단을 바꿔 제공했다.

 

연구 결과, 4주간 매일 붉은 살코기를 300g 섭취한 사람은 세포 증식을 증가시키는 것과 관련이 있는 직장 조직의 miR-17-92라 불리는 유전 분자가 30% 증가했다. 반면, 4주 동안 매일 붉은 고기와 함께 저항성 전분을 40g 섭취한 사람은 miR-17-92 수치가 기준 수준까지 떨어졌다.

 

이에 대해 연구팀은 붉은 고기를 섭취하는 사람은 대장암의 위험을 낮추기 위해서 저항성 전분이 들어 있는 음식을 섭취해야 한다고 설명했다.

 

연구에 참여한 캐런 험프리(Karen J. Humpreys) 박사는 “덜 익은 바나나와 감자 샐러드, 익힌 감자, 통곡물, 콩, 이집트콩, 렌틸콩 등에서 저항성 전분을 자연적으로 얻을 수 있다.

 

저항성 전분은 대장을 통과할 때까지 손상되지 않으며 섬유질과 같은 특성을 가지고 있다. 저항성 전분은 낙산(butyrate)과 같은 단쇄 지방산이라 불리는 유익한 분자를 만들어 내기 위해 장내 유산균에 의해서 발효된다.

 

한편, 대장암은 대장에 생긴 암세포로 이루어진 악성 종양을 말하며, 암이 발생하는 위치에 따라 결장암, 직장암으로 나뉜다.

 

대장암의 원인은 크게 환경적인 요인과 유전적인 요인으로 나눌 수 있는데, 동물성 지방의 과도한 섭취, 섬유질 섭취 부족, 칼슘, 비타민D의 부족, 굽거나 튀기는 조리방법, 운동부족, 염증성 장 질환, 대장 용종 등이 있다.

 

대부분 대장암은 초기에는 증상이 없으므로 증상이 없더라도 50세 이상 성인은 누구나 대장 검사를 받는 것을 추천한다.

 

이 연구결과는 ‘미국 암연구협회저널(Journal of the American Association for Cancer Research)’에 실렸고 사이언스월드리포트가 보도했다.

 

[기사본문]

http://www.korea.kr/policyplus/healthView.do?newsId=148782343

자료제공="하이닥, ⓒ(주)엠서클

 

 

 

Why You Should Eat Potatoes Or Beans With That

Steak

 

By Bahar Gholipour, Staff Writer
Published: 08/05/2014 07:44 PM EDT on LiveScience

 

Eating your steak with a side of potatoes and beans may be one way to reduce the colon cancer risk that comes with eating red meat — findings from a new study suggests the "resistant" starch, found in root vegetables, grains and legumes, may reverse some of the damaging effects of red meat on cells.

 

Researchers looked at 23 healthy study participants who were randomly assigned to eat either about 0.6 lbs. (300 grams) of red meat per day for four weeks, or the same diet with the addition of 0.1 lbs. (40 grams) of resistant starch per day. Resistant starches are carbohydrates that go undigested in the small intestine, and later get fermented by bacteria in the colon. After a break, the participants switched diets, so everyone spent four weeks on each diet during the study.


The researchers found that eating the diet high in red meat changed levels of a type of genetic material called microRNA in rectal tissue. Specifically, the scientists found an increase in certain microRNAs linked to colon cancer. [Cancer-Fighting Diet: 6 Tips to Reduce Your Risk]


However, adding resistance starch to the diet mitigated some of this increase, according to a study published today (Aug. 4) in the journal Cancer Prevention Research.


"Red meat and resistant starch have opposite effects on the colorectal cancer-promoting microRNAs," study author Karen Humphreys, a researcher at Flinders University in Adelaide, Australia, said in a statement. "This finding supports consumption of resistant starch as a means of reducing the risk associated with a high red-meat diet."


Colon cancer develops in the cells lining the inside of the colon and rectum, often beginning as a polyp, but then growing into a cancerous tumor. Consuming too much alcohol, smoking and not exercising are among risk factors for colon cancer.


Studies have found that people who eat a lot of red meat are more likely to develop colon cancer, whereas those who eat a lot of fiber appear to have a reduced risk of the cancer.


Further research is needed to determine whether a diet high in resistant starch results in a lower risk of actually developing cancer. But there is reason to think that eating resistant starch does bring such a benefit. When it is broken down, starch transforms into compounds called butyrates, which are important for cells' metabolism. Lab studies have found butyrates affect colon cancer cells by altering their microRNAs, which in turn regulate gene expression.


The researchers noted that the amount of red meat people ate during the study may exceed levels consumed by many people in the general population, but the amount of resistant starch used in the study was realistic. For the study, the researchers used a supplement of starch, but resistant starch can be found in many natural foods.


"Good examples of natural sources of resistant starch include bananas that are still slightly green, cooked and cooled potatoes [such as those in potato salad], whole grains, beans, chickpeas, and lentils. Scientists have also been working to modify grains such as maize so they contain higher levels of resistant starch," Humphreys said.

 

huffingtonpost

 

http://www.huffingtonpost.com/2014/08/06/resistant-starch-red-meat-colon-cancer_n_5654754.html 

 

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