치매에 걸리면 소용없는 100세 시대..."치매 위험 높이는 대표적 습관들" Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study

 

Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study

BMJ 2018; 362 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2927 (Published 01 August 2018)

Cite this as: BMJ 2018;362:k2927


Séverine Sabia, research associate12, Aurore Fayosse, statistician1, Julien Dumurgier, associate professor3, Aline Dugravot, statistician1, Tasnime Akbaraly, research associate245, Annie Britton, professor2, Mika Kivimäki, professor2, Archana Singh-Manoux, research professor12


Everyday Health


 

치매에 걸리면 소용없는 100세 시대..."치매 위험 높이는 대표적 습관들"


과음, 흡연, 비만, 심혈관질환, 당뇨병 등


  치매는 ‘건강 수명’을 위협하는 장수 시대 최대의 적이다. 흔히 100세 시대를 얘기하지만, 치매에 걸리면 장수가 큰 의미가 없다. 


그래서 건강하게 오래 사는 건강 수명이 중요한 것이다. 과음, 흡연, 비만, 심혈관질환, 당뇨병은 치매 위험을 높이는 대표적인 질환(습관)임이 다시 확인됐다.




영국 런던대학 공동연구팀이 영국의 공무원 9087명(35-55세)을 대상으로 전향적 코호트 연구를 한 결과 이 같이 나타났다. 연구팀은 1985년부터 2017년까지 연구 대상자들의 음주, 흡연 여부 등 생활습관과 치매 등 정신건강 상태를 추적 조사했다. 5년마다 건강검진 결과와 함께 음주량을 포함한 식생활 관련 설문조사도 병행했다.


그 결과 총 397명이 치매에 걸린 것으로 나타났는데 과음, 흡연, 비만, 심혈관질환, 당뇨병 등의 질환(생활습관)을 갖고 있는 사람들의 경우 치매에 걸릴 확률이 더 높았다. 그러나 음주와 관련해서는 특기할만한 결과가 나왔다.


금주를 하거나 간혹 한 번씩 음주를 하는 사람들이 치매에 걸릴 확률이 더 높게 나타난 것이다. 일정하게 음주를 하는 사람들과 비교했을 때, 술을 중도에 끊은 사람들은 45% 이상 치매에 걸릴 확률이 높았다. 하지만 이는 건강상의 문제로 치매위험이 높은 사람들이 술을 끊은 경우도 있을 수 있어 추가 분석이 필요하다.

 

주 14회 이상 술을 과다하게 마시는 사람들은 음주 횟수가 1회 추가될 때마다 18%씩 치매에 걸릴 위험도가 올라갔다. 반면에 심혈관질환이나 당뇨가 없는 금주자들의 경우 치매에 걸릴 확률이 상승하지 않았다.


과음, 흡연, 비만, 심혈관질환, 당뇨병 등은 뇌 속의 혈액 흐름에 장애를 가져와 뇌 조직에 손상을 입힌다는 공통점이 있다. 뇌 조직에 문제가 생기면 혈관 치매로 이어질 수 있다.




특히 과음, 흡연, 복부비만은 심혈관질환, 당뇨병의 원인이 되면서 결국 치매까지 유발한다는 점에서 반드시 고쳐야 할 대표적인 나쁜 생활습관(질환)이다.


이 연구결과(Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study)는 지난 8월 영국의학저널(British Medical Journal)에 실렸다.

김용 기자 ecok@kormedi.com 코메디닷컴



Abstract

Objective To examine the association between alcohol consumption and risk of dementia.


Design Prospective cohort study.

Setting Civil service departments in London (Whitehall II study).

Participants 9087 participants aged 35-55 years at study inception (1985/88).




Main outcome measures Incident dementia, identified through linkage to hospital, mental health services, and mortality registers until 2017. Measures of alcohol consumption were the mean from three assessments between 1985/88 and 1991/93 (midlife), categorised as abstinence, 1-14 units/week, and >14 units/week; 17 year trajectories of alcohol consumption based on five assessments of alcohol consumption between 1985/88 and 2002/04; CAGE questionnaire for alcohol dependence assessed in 1991/93; and hospital admission for alcohol related chronic diseases between 1991 and 2017.


Results 397 cases of dementia were recorded over a mean follow-up of 23 years. Abstinence in midlife was associated with a higher risk of dementia (hazard ratio 1.47, 95% confidence interval 1.15 to 1.89) compared with consumption of 1-14 units/week. Among those drinking >14 units/week, a 7 unit increase in alcohol consumption was associated with a 17% (95% confidence interval 4% to 32%) increase in risk of dementia. CAGE score >2 (hazard ratio 2.19, 1.29 to 3.71) and alcohol related hospital admission (4.28, 2.72 to 6.73) were also associated with an increased risk of dementia. Alcohol consumption trajectories from midlife to early old age showed long term abstinence (1.74, 1.31 to 2.30), decrease in consumption (1.55, 1.08 to 2.22), and long term consumption >14 units/week (1.40, 1.02 to 1.93) to be associated with a higher risk of dementia compared with long term consumption of 1-14 units/week. Analysis using multistate models suggested that the excess risk of dementia associated with abstinence in midlife was partly explained by cardiometabolic disease over the follow-up as the hazard ratio of dementia in abstainers without cardiometabolic disease was 1.33 (0.88 to 2.02) compared with 1.47 (1.15 to 1.89) in the entire population.


Conclusion The risk of dementia was increased in people who abstained from alcohol in midlife or consumed >14 units/week. In several countries, guidelines define thresholds for harmful alcohol consumption much higher than 14 units/week. The present findings encourage the downward revision of such guidelines to promote cognitive health at older ages.

https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927.abstract

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