Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference? 비타민D2와 D3


Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference?

Vitamin D is more than just one vitamin. It’s a family of nutrients that shares similarities in chemical structure.


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비타민D2

지용성비타민의 일종. 

백색 결정으로 냄새가 없으며, 아세톤으로 재결정하여 기둥모양의 결정을 얻는 영양강화제이다

표고버섯 등의 버섯류에 포함한다. 동물체내에는 거의 포함하지 않는다

정상적인 칼슘 대사를 도와주고 칼슘성분 흡수를 도와주는 비타민이다. 아세톤으로 재결정하여 기둥모양의 결정을 얻어 비타민류 영양강화제로 사용된다. 조제분유, 마가린, 어육소시지, 햄, 유음료에 첨가된다.

비타민D2의 부족은 구루병, 뼈의 연화증, 특히 유아나 어린이의 경우 발육 불량이나 기형의 원인이 되기도 한다. 과잉섭취 시 식욕부진, 구토, 설사 등이 일어난다. 비타민D의 1일 영양 권장량은 50세 이하의 성인이 5µg이며, 15세 이하 어린이와 50세이상 성인은 10µg을 권장한다. 


비타민 D3

대구나 다랑어의 간유에 많은 비타민으로 칼슘염과 인산염의 흡수를 촉진하며 골격형성에 도움을 준다. 아세톤을 재결정하여 바늘모양의 결정을 얻어 식품의 강화제로 사용되는데, 과잉증이 있기 때문에 식품 첨가는 신중할 필요가 있다

비타민D3가 부족되면 상기의 대사가 불충분하여 유아와 소아에서는 구루병이 생기고 성인에서는 골연화증을 일으킨다. 건강한 사람의 생체 필요량은 햇빛조사에 따른 고유의 생산으로 공급이 가능하다. 그러나 기후조건과 식생활 변동에 따라 비타민D3의 결핍을 일으킬 수도 있다.  

비타민D3는 대구나 다랑어의 간유에 많은데, 특히 다랑어에 많다. 바람직한 효과와 부작용을 나타내는 과잉증 간 차이가 약간 있고, 개인차도 크기 때문에 영양소 보급을 목적으로 한 식품에 첨가는 신중히 할 필요가 있다. 차광 된 밀봉용기에 담아 공기를 질소가스로 바꾸어 -20℃의 찬 곳에 보존하여야 한다.

[네이버 지식백과] 


황기철 콘페이퍼 에디터 큐레이터

Ki Chul Hwang, conpaper editor, curator




In your diet, the most commonly found members are vitamin D2 and D3. While both types help you meet your vitamin D requirements, they differ in a few important ways.


Research even suggests that vitamin D2 is less effective than vitamin D3 at raising blood levels of vitamin D.


This article sums up the main differences between vitamin D2 and D3.


What Is Vitamin D?

Vitamin D is a fat-soluble vitamin that promotes the absorption of calcium, regulates bone growth and plays a role in immune function.


Your skin produces vitamin D when it’s exposed to sunlight. However, if you spend most of your time indoors or live at a high latitude, you’ll need to get this vitamin from your diet.


Good dietary sources include fatty fish, fish oils, egg yolk, butter and liver.


However, it may be difficult to get adequate amounts of this vitamin from your diet alone, as rich natural sources are rare. For these reasons, it’s common for people to not get enough.


Luckily, many food manufacturers add it to their products, especially milk, margarine and breakfast cereals. Supplements are also popular.


To prevent deficiency symptoms, make sure to eat vitamin D-rich foods regularly, get some sunlight or take supplements.


Since vitamin D is fat-soluble, it is better to choose oil-based supplements or take them with food that contains some fat (1).


The vitamin comes in two main forms:


Vitamin D2 (ergocalciferol)

Vitamin D3 (cholecalciferol)


Their differences are discussed in detail below.


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https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d2-vs-d3?utm_source=notification&utm_medium=standard

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