"비타민은 음식으로 섭취해야 건강과 장수에 도움" Is it better to get nutrients from food or supplements?


Is it better to get nutrients from food or supplements?

By Chiara Townley Fact checked by Jasmin Collier

Researchers have found that nutrients from food may be linked to lower risks of death, while excess intake of certain supplements may have the opposite effect.

Research examines the effects of nutrients from food and supplements.



"비타민은 음식으로 섭취해야 건강과 장수에 도움"

미 터프츠대 연구진

"영양소 보충제는 오히려 해로울 수도"

적정량의 비타민과 무기질을 꾸준히 섭취하면 건강하게 오래 사는 데 도움이 된다는 건 새로운 얘기가 아니다. 상식을 가진 사람이면 누구나 그런 생각을 할 수 있다.

그런데 종합비타민 같은 영양소 보충제는 건강과 장수에 별다른 효과가 없다는 연구결과가 나왔다. 반드시 음식물을 통해 섭취해야 그런 효과를 기대할 수 있다는 것이다.

미국 터프츠 대학 '프리드먼 영양학·정책 대학원(Friedman School of Nutrition Science and Policy)'의 장 팡팡 암·전염병학 교수팀은 이런 내용의 연구보고서를 미국 내과학회보(Annals of Internal Medicine)에 최근 발표했다.

11일(현지시간) 미국 폭스 뉴스, 라이브 사이언스 등 외신에 따르면 이 연구팀은, 1999년부터 2010년까지 전국 보건실태 조사에 참여한 20세 이상 미국 성인 2만7천여 명을 평균 6년간 추적 관찰하면서 설문 내용 등 실태조사 결과를 분석했다.

연구가 진행되는 동안 약 3천600 명의 피험자가 사망했는데, 심장질환(945명)과 암(805명) 사망자가 거의 절반에 달했다.

그러나 적정량의 비타민K나 마그네슘을 섭취한 피험자는, 암 등 모든 건강 악화 요인과 관련한 사망 위험이, 이런 영양소를 제대로 섭취하지 않은 사람보다 낮아졌다. 또한 적정량의 비타민A와 비타민K, 아연이나 구리 등을 섭취한 사람도 심혈관 질환으로 사망할 위험이 상대적으로 작아졌다.

이런 진단의 대전제는 음식물을 통해 이런 영양소를 섭취해야 한다는 것이다. 비타민 보충제 등을 쓰면 같은 효과를 보장할 수 없다는 게 연구팀의 결론이다.

보고서의 수석저자인 팡 교수는 "물론 보충제를 써도 전체 영양분 섭취량은 늘어날 수 있다"라면서 "하지만 보충제를 써서 사망 위험이 낮아졌다는, 어떤 연관성도 발견하지 못했다"고 말했다.

오히려 칼슘 같은 특정 영양소는, 보충제를 과도히 복용할 경우 건강에 해로운 것으로 드러났다.

특히 하루 1천㎎을 초과하는 칼슘 보충제를 복용하면 암 사망 위험이 커진다고 연구팀은 경고했다. 반면 음식물로 칼슘을 섭취할 땐 이런 위험이 전혀 없다고 한다.

비타민이 풍부한 과일류/연합뉴스

비타민 등 영양보충제의 부정적 측면을 부각한 연구결과가 처음 나온 건 아니다. 2011년엔 비타민E 보충제가 전립선암 위험을 높인다는 연구보고서도 발표됐다.



최근엔 관련 연구기관이나 단체까지 이런 보충제에 대해 우려의 목소리를 더하고 있다.

일례로 미국 영양·식이요법 학회(Academy of Nutrition and Dietetics)도, 몸에 필요한 영양소는 음식물로 섭취할 것으로 권장한다. 이 단체는 "진짜 음식을 먹어서 필요한 영양분을 섭취하는 것과 알약에 영양소를 농축하는 건 같을 수 없다"고 강조했다.

(서울=연합뉴스) 한기천 기자 cheon@yna.co.kr

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Taking supplements leads to an increased level of total nutrient intake.

Dietary supplements include vitamins, minerals, herbs, amino acids, and enzymes.

Suppliers sell them in different forms, including tablets, capsules, powders, and liquids.

Common dietary supplements include calcium, fish oil, and vitamin D.

Dietary supplements should not replace complete meals, which are essential to nurturing the body. Talking to healthcare providers before making the decision about whether to take supplements is a good practice. Doctors can help people achieve a balance between nutrients from food and supplements.



Many supplements also contain active ingredients that may have strong biological effects. Any of the following actions could be harmful or even life-threatening: combining supplements, mixing supplements with medicines, or taking too much of some supplements, especially vitamin A, vitamin D, and iron.

When buying supplements in the United States, it is important to read labels and get information about the manufacturer. The Food and Drug Administration (FDA) are responsible for taking action against any adulterated or misbranded supplements — but not before the products are available on the market.

Supplement consumption in the US

According to the 2018 consumer survey conducted by the Council for Responsible Nutrition (CRN), consumer confidence in products and trust in the dietary supplement industry is strong among people in the U.S.

The survey found that 75 percent of U.S. individuals take dietary supplements, as opposed to just 65 percent in 2009.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324956.php

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